Geschiedenis

Math HermansJan Raes
 Math Hermans   Jan Raes

Hoe is het orkest in 1997 ontstaan?

Sinds enige tijd onderzochten enkele wat oudere muzikanten uit Onderbanken en Brunssum of er vraag was naar een “speciaal orkest” voor oudere muzikanten in die regio. Daarbij zochten zij mensen die uit het arbeidsproces waren gestapt en graag op een ongedwongen, gezellige manier in een vriendenclub blaasmuziek wilden spelen. Geen ingewikkelde zware concertstukken, maar lichte blaasmuziek. Daarbij stond plezier in muziek maken voorop en geen drang naar prestaties. Dat stadium hadden de meeste als 50+ achter de rug.
Ze wilden ook zeer beslist geen nieuwe harmonie of fanfare oprichten, verzekerden de initiatief nemers, Jan Raes en Math Hermans uit Schinveld. Daar was echt geen behoefte aan.
Zelf waren ze al jarenlang zelf muzikant in een harmonie of fanfare, maar gingen steeds meer merken dat dit mentaal en/of fysiek nogal zwaar begon te worden. Op een zekere leeftijd kun je gewoon niet meer zo goed meekomen tijdens een optocht met het marcheren of tijdens een wedstrijd op een concours.
Voorgaande wil beslist niet zeggen dat “oudere” muzikanten uitgerangeerd zijn. Het plezier in muziek maken hoeft echt niet te lijden onder dat ouder worden, aldus Math Hermans. Hij heeft jarenlang bij de fanfare St. Barbara van de Langeberg bas gespeeld en heel wat jongeren opgeleid. Zijn vriend Jan Raes en trombonist in hart en nieren heeft in Schinveld hetzelfde gedaan. Heel wat muzikanten komen op een leeftijd dat ze niet meer echt meekomen in een harmonie of fanfare. Ze nemen dan soms afscheid van het korps, waar ze vaak heel lang lid van waren en vallen in een diep muzikaal gat. Voor zulke mensen wilden zij regionaal met een seniorenorkest een alternatief bieden.

Het verdere verloop.

Na het plaatsen van een advertentie reageerden 15 personen en Jo Joosten was bereid om als dirigent de kar te gaan trekken.
Op dinsdag 2 december 1997 vond een eerste bijeenkomst plaats in het FaSiLa ontmoetingscentrum te Schinveld, dat voortaan het vaste repetitielokaal zou blijven en waarmee de 1e repetitie in januari 1998 van start ging.
Op 27 juni 1998 , het orkest bestond inmiddels uit een dertig tal leden, vond een eerste officiële optreden in Schinveld plaats. In de loop der jaren zou het ledenbestand gestaag nog blijven toenemen en ontwikkelde het orkest zich onder de deskundige leiding van Jo Joosten tot een veelgevraagd muziekgezelschap.
Medio 2006 tot en met april 2018 werd eveneens onder deskundig muzikale leiding het dirigentschap overgenomen door Jos Scheren, die het algemeen lichtere genre muziek geleidelijk aan verving door pittigere fanfare- en harmoniewerken.
Het orkest geniet tot op heden een zeer respectvol aanzien.

1e repetitieSeniorenorkest Onderbanken

Copyright © 2015 - 2022 Regionaal Seniorenorkest Beekdaelen